Égben köttetett frigyek – főúri esküvők a reneszánsz Itáliában

Égben köttetett frigyek – főúri esküvők a reneszánsz Itáliában. Tombi Beáta, a PTE BTK Olasz Tanszék oktatójának előadása

Égben köttetett frigyek – főúri esküvők a reneszánsz Itáliában

Tombi Beáta, a PTE BTK Olasz Tanszék oktatójának előadása

A több napig, vagy akár hetekig tartó főúri esküvők a XV. században jól szabályozott protokoll alapján szerveződtek. Az egyházi szertartást ugyanis egy hosszú esküvői körmenet előzte meg. Csak miután a menyasszony és a vőlegény kíséretével végigvonult a város legfontosabb utcáin és meglátogatta annak nevezetes épületeit, kerülhetett sor a hivatalos ceremóniára. Ilyenkor nem csak a leendő pár, hanem a város is ünnepi díszbe öltözött. A középkori templomok és reneszánsz palazzók, az ünnepség különleges és megismételhetetlen jellege miatt, gipszből vagy fából készült új külsőt kaptak. Az utcákat ellepték az énekesek, a tereken pedig alkalmi színpadokat emeltek. Az esemény fő attrakciója azonban a zárt ajtók mögött zajló vacsora és az azt kísérő színpadi előadás volt. A kastélyok dísztermeit elárasztották a kereszténység jelképeivel tökéletes harmóniát alkotó asztrológiai jelek és szimbólumok, méltán hirdetve a házasság földöntúli jellegét. Az előadó négy esküvő rövid bemutatásán keresztül kalauzolja el bennünket a reneszánsz Itália luxust és fényűzést soha nem nélkülöző esküvőire.

Tombi Beáta a Pécsi Olasz Tanszék oktatója. Érdeklődése elsősorban a tudományos és ismeretterjesztő irodalom. Tősgyökeres pécsi. A doktori képzésen és a sokszor hosszú hónapokig tartó ösztöndíjakon, kutatómunkákon kívül mindig ebben a városban élt. Az előadás a PTE International Seasons rendezvénysorozat része.

A rendezvény a Művészetek és Irodalom Házában került megrendezésre Pécsett, 2023. április 5-én.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Match made in Heaven - aristocratic weddings in Renaissance Italy

Lecture by Beáta Tombi (Department of Italian Studies, University of Pécs)

In the fifteenth century, aristocratic weddings lasting several days or even weeks were organised according to a well-regulated protocol. The church ceremony was preceded by a long wedding procession. Only after the bride and groom had been escorted through the city's main streets and visited its most important buildings could the official ceremony take place. Not only the bride and groom, but also the city was dressed in festive finery. The medieval churches and Renaissance palaces were given a new look in plaster or wood, for a special and unique ceremony. Singers filled the streets and occasional stages were erected in the squares. The main attraction of the event, however, was the dinner behind closed doors and the accompanying stage performance. Astrological signs and symbols in perfect harmony with the symbols of Christianity flooded the halls of the castles, proclaiming the unearthly nature of marriage. Beáta Tombi will take us on a journey through four weddings in Renaissance Italy, never lacking in luxury and opulence.

Romanisztika Intézet Olasz Tanszék

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36 72 503 600/64089, +36 30 365 5876    kerner.rita@pte.hu